Jukka Hautala Kirjoituksia kulttuurin, teologian, kirkon ja koulutuksen tiimoilta. Paikallisia hahmotusyrityksiä yhteisen maailmankylän asioista.

Yhdeksän asiaa turvapaikanhakijakeskusteluun

  1. Maailmassa on kriisejä – sotia, jännitteitä ja ilmastollisia – joiden vuoksi ihmiset pakenevat tai lähtevät etsimään parempaa tulevaisuutta. Eurooppaan tulleet turvapaikanhakijat tulevat maista, joissa on joko sota tai yhteiskunta on muuten toimimaton ja vaarallinen osalle kansalaisista.
  2. Yhdistyneiden kansankuntien jäsenvaltiot – Suomi mukaan lukien - ovat sitoutuneet velvoitteisiin, joiden mukaan ne ovat luvanneet toimia inhimillisen hädän hetkellä.
  3. Eurooppaan ja Suomeen tulleet ihmiset tulevat kriisialueiltaan ja tulleessaan EU-alueelle, he tuovat keskellemme kriisin, joka vaatii hoitamista niiden periaatteiden mukaan, joihin olemme laillisena ja järjestäytyneenä kansankuntana ja kansainvälisten yhteisöjen jäsenenä sitoutuneet. Kriisi on aina tietoista ponnistelua vaativa poikkeuksellinen tila.
  4. Tässä sitoutumisessa näkyvät suomalaiset perusarvot ja laillisen yhteiskuntajärjestyksen kunnioitus. Niiden takana on perustava ymmärrys siitä, että hädänalaista ihmistä pitää auttaa.
  5. Tulijat ovat toisenlaisesta kulttuurista. Tämä vaatii molemmin puolin totuttelua. Mukana tulee myös ”karkureita” ja varmasti joitakin rikollisia. Näin on aina, minkä tahansa ihmisryhmän keskuudessa. Onneksi meillä on laillinen ja järjestäytynyt yhteiskunta. Jokainen tulija on ihminen. Tämä ihmisyys yhdistää meitä ja heitä.
  6. On tärkeää, että maassamme on instituutioita, kansalaisjärjestöjä ja yksittäisiä ihmisiä, jotka ottavat tehtäväkseen välittömän, tehokkaan ja inhimillisen kotouttamisen. Se tehdään silläkin uhalla, että osa kotoutettavista palautetaan tai lähtee itse ajan myötä pois. Kotouttaminen tehdään siksi, että ihmiset, jotka Suomessa ovat tai Suomeen jäävät, tulevat mahdollisimman hyvin perehdytettyä ja vastaanotettua niin, että heistä tulee myös suomalaisen yhteiskunnan ja hyvinvoinnin eteen toimivia kansalaisia.
  7. Kun käytetään ilmaisua ”maassa maan tavalla”, on hyvä muistaa, että pohjimmiltaan tämä tarkoittaa suomalaisen oikeusvaltion ja ihmisoikeuksiin sitoutuneen kansakunnan arvojen mukaan toimimista.
  8. ”Maassa maan tavalla” ei tarkoita sitä, että tulijoita kuuluu vihata, kyräillä ja kadehtia, että heidän tulonsa synnyttää syyn vihapuheelle, että heidän asumuksikseen tarkoitettuja tiloja uhataan ja poltetaan. Tällaisen kuvan suomalaisesta ”maan tavasta” voi kuitenkin julkisuuden perusteella helposti saada. Ja tällaisena suomalainen ”maan tapa” saattaa tulijalle näyttäytyä.
  9. Ihmisten kohtaaminen on kovaa työtä. Kaikkein vaikeinta on luopua omista ennakkoluuloista, peloista, uhkakuvista. Se on kuitenkin mahdollista ja siihen pitää tarttua jokaisen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Eero Mattila

Tosiasioiden ymmärtäminen on viisauden alku. Maahanmuutto on hallitsematonta. Suomaisilla silmälaseilla ei pitäisi katsoa aivan erilaista kulttuuria. Yli 60 prosenttia ns. pakolaisista ei ole minkäänlaisen suojelun tarpeessa. Mutta tällä länsimaisella sinisilmäisyydelä on synnytetty jättimarkkinat ihmiskauppiaille, jotka kauppaavat tänne tulijoille parempaa elintasoa.
- Jos oltaissiin realistisia ymmärrettäisiin tämä ja pyrittäisiin ennaltaehkäisemään rekkarallia etelästä pohjoiseen ja välttämään monta turhaa kuolemaa.
- Olisi pelkästään inhimillistä ottaa vastuu tulijoista jo ennen kuin he lähtevät matkaan ja antaa selvä viesti, että ilman papereita ei kannata lähteä. Lähellä lähtöpaikkaa tehdään arviointi, onko suojelulle ylipäätänsä tarvetta.
- Vanha sanonta, tie helvettiin on kivetty hyvillä aikomuksiila sopii nykyhetkeen erittäin hyvin. Nyt synnytetään paljon pahaa sekä täällä että lähtömaissa pelkästään sinisilmäisyyden vuoksi. Hinta on liian kallis ja ongelmat kestävät pitkään. Luottamus suomalaisiiin virkamiehien kykyyn ottaa vastuuta on ehkä jo menetetty. Sillä on vakavat seuraukset kun ihmiset ottavat oikeuden omiin käsiin, ja syynä tähän on holtiton maahanmuutto. Kansalaisille pitäisi pystyä luomaan uskottavasti kuva siitä, että tilanne on hallinnassa.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Paljonhan on tehty että saataisi pakolaisten tulva Eurooppaan pysähtymään. Suomi ei kykene tähän yksin vaan se pitää tehdä yhteistyössä muiden EU maiden kanssa. Suomeen tuleva virta on nyt toistaiseksi hiipunut. Siinä on useita tekijöitä, tuleva talvi vähentää Kreikkaan tulijoita, rajavalvonta Ruotsissa ja Suomessa, Tornion järjestelykeskus.

Suomen virkamiehet toimineet erittäin hyvin tässä kriisissä. Migri on onnistunut kymmenkertaistamaan vastaanottotoimintansa, on laitettu lisää resursseja hakemusten käsittelyyn, Tornion järjestelykeskus toimii kuin junan vessa jne.

Suomi on myös mukana lisäämässä rahoitusta lähialueiden pakolaisleireille ja otamma vastaan kiintiöpakolaisia.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Euroopan ulkopuolella on 60 miljoonaa ylimääräistä ihmistä, se on pakolaisuuden perimmäinen syy. Paradoksaalista on ettei pakolaisuutta synnytä nälkä vaan ravinto, jota Eurooppa on kehitysavun nimissä syytänyt Afrikkaan vuosikymmenten ajan, ja jotka varat eivät ole synnyttäneet muuta kuin räjähdymäisen väestön kasvun.Afrikan väestön siirtäminen Eurooppaan on lyhytnäköistä ja idioottimaista toimintaa.

Käyttäjän jukkathautala kuva
Jukka Hautala

Kiitos kommentistasi Eero. Olen samaa mieltä siitä, että käsissä on laaja ja monimutkainen kriisi. Ihmisiä olisi viisainta auttaa lähtömaissaan. Tähän ei kansainvälinen yhteisö eivätkä sen jäsenvaltiotkaan ole pystyneet riittävästi ja riittävän nopeasti reagoimaan. Suomen hallitus päätti leikata kehittyviin maihin kohdentuvaa apuaan yli 300 M€. Olemme osa tätä kriisiä halusimme tai emme. Hitaasti, sitkeästi ja yhteistyöllä asioihin on mahdollista vaikuttaa. Mikään asia "holtittomana" ei ole hyväksi.

Mitä tulee sinisilmäisyyteen, olen omissa yhteyksissäni yrittänyt iskostaa mottoa: "Sinisilmäisiä emme ole - kyynisiksi emme tahdo tulla. Olkaamme siis sydämellä ja järjellä toimivia suomalaisia".

Sinisilmäisyyttä on. Sellaista hyväntahtoisuutta, joka saattaa tuottaa myös pettymyksiä sekä henkilökohtaisesti että laajemmin muiden seurausten muodossa. Mutta mielestäni Suomessa on nyt vakavampi uhka siinä "sinisilmäisyydessä" joka on altis omaksumaan huhutkin faktoina, joka kiihottuu erilaisesta uutisoinnista ja löytää syntipukikseen sen, joka on helposti havaittavasti erilainen. Tästä kritiikittömästä sinisilmäisyydestä olen erityisen huolissani.

Sinisilmäisyydelle vaihtoehto on luottamuksen rakentaminen - ei vastakkainasettelu. Luottamuksen rakentaminen voi tapahtua vain ihmisten kesken. Ei ihmisiä vastaan.

Kiitos ajatuksistasi.

Käyttäjän HannuTuulasvaara kuva
Hannu Tuulasvaara

Sinisilmäisyys pakolaisasiassa on tällä kertaa nyt aika vaarallista. Kysymyshän on siitä, että olemme ottamassa vastaan pakolaisia maista, joita vastaan käytännössä koko maailma on julistanut sodan. Pitäisikö meidän nyt sokeasti uskoa, että kaikki 30.000 nuora miestä on lähtenyt Suomeen pelkästään sotaa pakoon, kun huomioi vielä sen, että ISIS on alusta pitäen uhonnut valloittavansa Euroopan "uusin menetelmin"? Kokonaisuudessaan Euroopassa taitaa olla jo toista miljoonaa arabinuorukaista eli melkoinen armeija! ISIS taitaa naureskella "partoihinsa", kun ovat saaneet huomata, miten helposti Euroopan valloitus onnistui.
Tilannetta voisi verrata vaikkapa siihen, että kuka olisi uskonut omassa talvisodassamme, jos 30.000 venäläistä olisi tullut rajamme yli ja ilmoittautunut pakolaisiksi, tuskin kukaan.

Käyttäjän jukkathautala kuva
Jukka Hautala

Tiedät varmaankin, Hannu, että Neuvosto-Venäjältä tuli Suomeen pakolaisia vuosina 1917-1922 yli 30.000 henkilöä. Osin karjalaisia, osin venäläisiä maahanmuuttajia, jotka lähtivät pakoon sikäläistä systeemiä.

Jatkosodan aikaan Suomeen tuotiin inkeriläisiä yli 60.000 (joista suurin osa tosin Neuvostoliiton vaatimuksesta palautettiin).

Hyvä näkökulman ISIksen tilanteeseen ja Eurooppaan tuleviin pakolaisiin voi lukea tuoreimmasta (12.12.) Suomen kuvalehdestä "Hussein Al-Taee kertoo, miksi irakilaiset nuoret miehet pettyivät Suomessa sydänjuuriaan myöten. CMI:n asiantuntija tiesi jo puoli vuotta sitten, että pakolaiset virtaavat Eurooppaan".

Käyttäjän HannuTuulasvaara kuva
Hannu Tuulasvaara

Hei Jukka

Kyllä olen tietoinen eri aikoina Venäjältä tulleista pakolaisista. En tarkoittanut kommentissani kuitenkaan näitä, vaan kuvitteellista tilannetta talvisodan aikana. Sellaista halusin käyttää esimerkkinä verratessa Suomen tilannetta nyt, kun se ottaa vastaan pakolaisiksi Suomeen Irakin sotilaspalveluikäisiä nuoriamiehiä kymmeniä tuhansia. Pidän tätä erityisen vaarallisena, koska Suomi muun maailman mukana on käytännössä sodassa ISIStä vastaan (Irak, Syyria), ja sodassahan ovat kaikki keinot sallittuja. Juuri tänään olemme saaneet kuulla, että Lontoossa majapaikkaansa pitävä "National Center for Justice" järjestö (perustettu Bagdadissa) on lähettänyt useille Länsi-Euroopan maille 1700 ISIS-järjestöön kuuluvan henkilön tiedot. Heidän epäillään soluttautuneen pakolaisten mukana Eurooppaan ja epäilemättä myös Suomeen. ISIKSEN tarkoituksena on tiedon mukaan perustaa ympäri Eurooppaa "nukkuvia soluja", jotka tilanteen mukaan sitten herätellään.
Hussein Al-Taeen juttu Suomen Kuvalehdessä on ihan hyvä, mutta hiukan naiivi. Hänen kirjoituksestaan voi rivien välistä lukea, ettei hänkään usko kaikkien pakolaisten olevan liikkeellä puhtain paperein. Myös hänen arviotansa ISIKSEN tämän hetkisestä heikkoudesta voidaan pitää kyseenalaisena. Monet asiantuntijat näkevät asian päinvastoin. Tämän puolesta puhuu sekin, ettei pommituksilla näytetä saavan mitään aikaan, eikä niillä saadakaan, koska ISIS on ajat sitten siirtänyt kaikki sotatarvikkeensa siviilien keskelle turvaan. Maahyökkäyksiin ISISTÄ vastaan ei näytä kukaan haluavan lähteä ja rahaa sekä aseita virtaa kalifaattiin kiihtyvällä tahdilla.
Edelliseen perustuen pidän perin kummallisena sitä, että suuri osa suomalaisista näyttää luottavan todella vahvasti Irakin pakolaisiin ja heidän tarkoitusperiinsä. Johtuuko tämä sinisilmäisyys siitä, ettei meillä Suomessa ole mitään kauheaa tapahtunut juurikaan sotien jälkeen. Ensimmäiset viitteet pakolaistemme tavoista on jo saatu. Nähtäväksi jää, mitä tapahtuu tulevina kuukausina.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No nyt alkaa Suomen vetovoimatekijät olla jo Arabimaissa lopussa.

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/is_arabimedia-...

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Geneven pakolaissopimus (1951) on luotu toisenlaisissa oloissa eikä toimi tilanteessa, jossa suuri määrä ihmisiä käyttää turvapaikkajärjestelmää maahanmuuton väylänä, osaksi avoimesti taktikoiden sillä tiedolla, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita ei esimerkiksi Suomesta voida karkottaa jos palauttaminen ei onnistu.

Toisaalta pitäisi säilyttää pakolaissopimuksen alkuperäinen tarkoitus tarjota suojaa poliittisten mielipiteiden takia (Neuvostoliitossa) vainotuille tai juutalaisille (jos kansanmurha toistuisi jossakin). Näitä alkuperäisiä tavoitteita tulisi vielä laajentaa kattamaan selkeästi sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus.

Tällöin on tarpeen toisaalta rajata EU:n alueella turvapaikkaan oikeutettujen piiriä, ja tehdä pakolaissopimukseen EU-varauma tai rajaus.

Ehdotus. Jaetaan maailman pakolaiset kahteen ryhmään:

A) Sotaa ja yleensä vainoa pakenevat sijoitetaan EU:n ulkorajojen ulkopuolelle YK:n pakolaisleireille sillä ajatuksella, että pakolaiset palaavat aikanaan kotimaihinsa.

B) EU:n jäsenmaissa turvapaikkaa voivat hakea vain ne, joita vainotaan Euroopan Unionin arvoja edistävien poliittisten mielipiteiden tai sukupuolen taikka sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuulumisen tai eräiden muiden vähemmistösyiden vuoksi.

Nykyään Geneven sopimuksen mukaan:

"Pakolaisella tarkoitetaan henkilöä, joka oleskelee kotimaansa ulkopuolella sen vuoksi, että hänellä on perusteltua aihetta pelätä joutuvansa vainotuksi rodun, uskonnon, kansallisuuden, tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumisen tai poliittisen mielipiteen johdosta, eikä voi tai halua tällaisen pelon vuoksi turvautua kyseisen maan suojeluun."

Muutosehdotus EU-varaumaksi:

Euroopan Unionin alueella turvapaikanhakuun oikeutetulla pakolaisella tarkoitetaan henkilöä, joka oleskelee kotimaansa ulkopuolella sen vuoksi, että hänellä on perusteltua aihetta pelätä joutuvansa vainotuksi (vähintään kaksi seuraavista): rodun, jonkin vähemmistöuskonnon (esimerkkeinä kristityt ja jesidit Lähi-idässä), vähemmistökansallisuuden, epätraditionaalisen elämäntavan, sukupuolen taikka sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuulumisen tai Euroopan Unionin arvoja edistävän poliittisen mielipiteen johdosta, eikä voi tai halua tällaisen pelon vuoksi turvautua kyseisen maan suojeluun.

”Euroopan Unionin arvot” on määritelty jossakin johdannossa ja siellä mainittaneen vapaus, tasa-arvo ja ihmisoikeudet. ”Epätraditionaalinen elämäntapa” on otettu Pietarin lainsäädännöstä (lehtitietojen mukaan).

Kun vaaditaan vähintään kaksi kriteereistä, tämä käytännössä sulkee pois esimerkiksi islamistit tai äärinationalistit (vaikka heitä vainottaisiin kuinka). Toisaalta juutalaiset tai sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat täyttäisivät aina kriteerit (vähintään kaksi). Tällöin myöskään mitään EU:n ulkopuolista maata (Venäjää, Turkkia, Brasiliaa jne.) ei tarvitse julistaa turvalliseksi maaksi.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Mieluummin kristittyjä syyrialaispakolaisia Suomeen, kuin treenattuja lihaskimppuja, jotka eivät kunnioita Suomen viranomaisia.
http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/poliisipartio_...

Näyttää siltä, että eniten apua tarvitsevat jäävät sitä vaille lähtömaassa.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Eniten apua tarvitsevat eivät pysty matkustamaan pitkiä matkoja Eurooppaan ja näinollen jäävät apua vaille. Tänne tulevat vain nuoret ja hyväkuntoiset miehet. Lapset ja vanhukset jäävät sinne (Afganistaniin, Syyriaan, Irakiin ...) oman onnensa nojaan.

Nuoreten miesten ottaminen Eurooppaan on kriisialueille kahdessa mielessä karhunpalvelus. 1)Huonokuntoiset vanhukset ja pienet lapset jäävät ilman hoitoa ja 2)kunhan sota loppuu, siellä ei ole tarpeeksi työkykyistä väestöä rakentamaan sodan runtelemia alueita. Lisäksi ainakin Suomeen tulevat joutuvat olemaan työttöminä vuosikausia ja passivoituvat eivätkä tule olemaan hyödyllisiä täällä eivätkä kotimaassaa, jos sinne joskus menvät takaisin. Lieveilmiönä saamme tänne joukossa aina muutaman rikollisen.

Maahanmuutto on tällä hetkellä hallitsematonta ja kontrolloimatonta. Töytyykä meidän ottaa kaikki jotka ilmestyvät rajalle pyytämään sisäänpääsyä?

pekka numminen

Syyt pakolaikriisien syiden taustalla:
1-10 nopea väestönkasvu.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Yksi suuri syypää on Libyan tuhoaminen. Se toimi tulppana Eurooppaan päin.

Toimituksen poiminnat